Tévhitek

nos..gondolom már mindenki látott efféle jelenséget:

naggyon tüncimünci, csakhogy amit ő mutat az nem a peace.. amit mutat az egy V betű, ami pedig annyit tesz: Victoria, egyszóval a győzelem jele..

tehát akkor most egykét dolgot megtudhattok:

A békejel

A fél évszázaddal ezelőtt született békejelet mindenki ismeri. Hogy valójában mit is ábrázol maga a jel, arról sokféle elképzelés létezik, egyesek szerint galamblábnyomot, módosított keresztet, sátáni jelképet, szomorú emberalakot vagy épp meghekkelt Mercedes logót. A valóság azonban nem ennyire misztikus, a szimbólum valójában két katonai jelzés összeolvadásából született. Kevesen tudják, hogy a jel először egy nukleáris fegyverkezés elleni felvonuláson bukkant fel 1958-ban. Megalkotója, Gerald Holtom brit művész, lelkes pacifista volt, aki nem volt hajlandó harcolni a második világháborúban. Holtom később nem munkásságáról, sokkal inkább az általa bevezetett szimbólumról lett híres, ami valójában nem más, mint két katonai jelzés, két betű (N-D) kombinációja. Az ötvenes évek végén a hidegháború okozta állandó nukleáris fenyegetettségben éltek az emberek, ebben az időben Amerikában divat volt egy halomnyi konzervet felhalmozni, esetleg betonbunkert építeni a hátsó udvarban.

Éppen ezért sokan küzdöttek azért, hogy a nagyhatalmak hagyják abba a nukleáris fegyverek fejlesztését. Az egyik angliai aktivista szervezet neve Campaign for Nuclear Disarmament volt, azaz kampány a nukleáris lefegyverzésért. Holtom az utolsó két szó - Nuclear Disarmament - kezdőbetűjéből alkotta meg a jelet, mégpedig a katonaságban használatos zászlójelzések felhasználásával. A D és N betűket szimbolizáló sematikus alakokat a földet jelképező kör belsejébe rajzolta, így született meg az az egyetemes szimbólum, ami később békejelként az egész világon elterjedt.

Ma már melegfelvonulásokon, meg mindennemű erőszak elleni tüntetéseken is találkozhatunk vele, a háborúellenesség és az egyenlőség, az elfogadás jelképeként értelmezik a legtöbben.

ha már békejel, ismerkedjünk meg a leggyakoribb, és legfélreismertebb jelképekkel:

 

A fordított kereszt


A fordított kereszt nem sátánista szimbólum. Szent Pétert feszítették fordított keresztre, mert nem érezte méltónak magát ahhoz, hogy a Jézus Krisztuséhoz hasonló kereszten haljon meg. Vannak, akik a hollywoodi filmek hatására keresztényellenes jelképként használják a fordított keresztet, de ők nem szükségszerűen sátánisták.  A lázadó, életükkel elégedetlen, még kialakulatlan személyiségű tizenévesek nem sátánisták...bármennyire is erőlködnek, hogy "sötétnek" tűnjenek. A legtöbbjük kinövi!

 

                      

Pentagramm                és                    Baphomet

 

A pentagram egy ötágú csillag motívum. Elsősorban azért tulajdonítottak neki mágikus erőt, mert többszörösen magába foglalja azt az évezredek óta ideálisnak és tökéletesnek tartott arányt, amelyet egyebek közt aranymetszésnek (sectio durea) isteni metszetnek (sectio divina) és isteni aránynak (divina proportione) neveznek, s amelynek első meghatározását (a:b=b:[a+b]) Euklidész geometriai tankönyvéből ismerhetjük. A varázslatos pentagram az idők során fokozatosan a mágia első számú szimbólumává vált. Ma a felfelé álló pentagram jelképezi a fehér mágiát illetve boszorkányságot, a teurgiát és a jobb kéz útját, a lefelé álló pentagram pedig a fekete mágiát, illetve boszorkányságot, a goiciát és a bal kéz útját.

Na már most, találkoztam már olyan emberrel életemben, aki simán "lezsidózta" ezt a jelképet. Akkor most tanuljunk meg számolni, jó? 

A sátánizmus jelképe a lefelé fordított pentagram, illetve a Baphomet szimbólum, ami szintén egy - két koncentrikus körbe foglalt - fordított pentagram (ötágú csillagforma), melyben feltűnik a bűnbak jelképe, és köré a לויתנ (LVThN, Leviatán) szó héber betűi kerülnek. A „felfelé fordított”, bűnbak nélküli pentagram általában a mágia okkult eredetű szimbóluma (az embert mint a természet részét jelképezi), és például a wicca vallás követői használják, akiknek általában nincs közük a sátánizmushoz.

 

Dávid-csillag

A Dávid-csillag (héber nyelven: מָגֵן דָּוִד) a zsidó vallású emberek identitásának szimbóluma, mely nevét Dávid zsidó királyról kapta. Dávid pajzsaként és Magén Dávid néven is közismert hexagram (hatoldalú sokszög), mint jelkép nem kizárólag zsidó, hanem hind eredetet is tulajdonítanak neki.
Izrael állam zászlajának tartozéka és általánosan ismert zsidó vallási jelkép. Aranyból ezüstből készült Dávid-csillagot sokan nyakláncként, karkötőként viselik, továbbá lehet találkozni e csillaggal régi pecsétnyomókon, amuletteken, medálokon is.

Konkluzió: attól még, hogy valakinek csillag alakzat lóg a nyakában ékszerként még nem lesz zsidó. Számold meg a kurva szögeket...

Na és ha már zsidók akkor következzen a következő jelkép, amelyet mindenki látott már életében, de kevesen ismernek igazán.

Horogkereszt, Szvasztika

A szvasztika egy egyenlő szárú kereszt, aminek a szárai derékszögben megtörtek. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentése Indiában, az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában (i. e. 2500-1500) jó szerencse, míg Kínában halhatatlanság volt. A magyar népművészetben is előfordul, tekerőlevél néven. Legtöbbször úgy helyezték el, hogy a vonalak vízszintesen és függőlegesen legyenek, bár néha 45 fokkal elforgatva is használják; a hindu változatban gyakran egy-egy pöttyöt is tesznek a szárak közé. Politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta. Egy bizonyos Lanz von Liebenfels Ostara nevű újságjában tűnt fel, Hitler ebből kölcsönözte, s a jól ismert, sarkára állított formájában ő tette meg a német nemzetiszocializmus jelvényévé. A szvasztika a hinduizmus legszentebb nem szótagot ábrázoló jelképe. (Legszentebb jelképük az Om szótag írásjele.) A dzsainizmusban és a buddhizmusban is fontos szerepet tölt be. Nyugaton leginkább a náci mozgalom jelképeként ismeretes, ezért nem túl népszerű jelkép.

 

remélem eloszlattam a tévhiteket, és mostmár kevesebb hüyeséget látok vagy hallok:)